Pieter Kortekaas is beeldhouwer, kunstenaar en een man met bezieling. Tijdens de bouw van de Berlijnse muur woonde hij in Berlijn, wat een grote impact heeft gehad op zijn latere werk als kunstenaar. In de periode 1969 tot 1979 ontwierp Pieter een nieuwe kunstrichting: de functionele kunst. Deze kunstrichting is daarna overgenomen door vele internationale kunstenaars.
“Als kind werd ik gefascineerd door de natuur, ik bracht uren, dagen, maanden door met het kijken naar insecten, bloemen en planten. Toen ik ouder werd, kwam de interesse voor de mens tevoorschijn – de meest gecompliceerde en daarmee ok de meest wonderlijke verwezenlijking van de natuur, het leven en de geest. Ik wijd er mijn leven aan; het ontdekken van de essentie van het leven, van het gevoel, de schoonheid en emotie.
Als Dali, het dromen van het ondroombare, als Faust, wilde ik het moment vasthouden, als Grenouille, probeerde ik de geur van een lichtste emotie in brons uit te drukken.
Auguste Rodin, Henry Moore en Ossip Zadkine hadden hetzelfde doel; de essentie van het leven ontdekken en dit weer te geven in een beeldhouwwerk. Gevoelens zijn iets wat deze wereld beweegt, iets wat ons reden geeft te leven.
Ik heb altijd geweten dat je een gevoel kan aanraken, voelen op je huid. Mijn beelden zijn stukken van een aura en je voelt het door te ‘zijn’ in hun aanwezigheid. Er zit een energie in, het vormt een toegangspoort naar een wereld van ervaring.”
Pieter Kortekaas