Pieter Kortekaas presenteert zijn nieuwste werk in Valkenswaard

Soms komen dingen samen. De basis vormt de jarenlange relatie tussen Pieter Kortekaas en de familie Staals. In het verleden organiseerden zij samen al exposities van de werken van de kunstenaar.

Op 10 juni presenteert hij zijn nieuwste werk, tijdens de opening van een uniek en verborgen juweeltje aan de rand van Valkenswaard, het theehuis en de daarbij behorende tuin aan de Molenstraat 210. De openingshandeling wordt verricht door burgemeester A. Ederveen.

Geschiedenis van het theehuis

Het theehuis, een gemeentelijk monument, gebouwd eind 1800, kent een interessante geschiedenis die samenhangt met de industriele periode van Valkenswaard. Het is gebouwd door de familie Van Best, gelegen naast hun ouderlijke huis aan de Molenstraat 204 (Postelhoef). De familie Van Best was destijds eigenaar van Sigarenfabriek De Gouden Koets welke later is opgegaan in Willem II. Er zijn al de nodige publicaties door de Heemkundekring veelal door Joop van Appeldorn over verschenen. Dit jaar verschijnt er, van zijn hand, weer een artikel over de geschiedenis van het theehuis.

Restauratie en herstel

Het theehuis is al een aantal jaren in eigendom van Ilse en Gerlyn Staals. Samen met hun ouders, Frans en Cocky Staals-van Cleef hebben zij het theehuis gerestaureerd en de tuin opnieuw, in de geest van mevrouw Van Best aangelegd en aangeplant. Op verzoek van de eigenaren hebben burgemeester en wethouders op 22-2-2012 besloten het theehuis en de tuin aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

De tuin is zo bijzonder omdat het in de basis een stinzentuin is, met bollen en knollen aangeplant. Het beplantingsplan is van de hand van Trudi Woerdeman, het voormalige buurmeisje van mevrouw Van Best en Frans en Cocky Staals – van Cleef in de Stationsstraat (thans de Leenderweg). Zij is kunsthistorica en gespecialiseerd in de aanleg van buitenplaatsen (De Warande in Laag Keppel in de Gelderse Achterhoek). Zij kwam veelvuldig bij de heer en mevrouw Van Best op bezoek en was al vroeg geraakt door de interesses van mevrouw Van Best in tuinaanleg.

Vrijwilligers

De aanplant en het onderhoud wordt gedaan met behulp van vele vrijwilligers. Familie, vrienden, betrokkenen bij de geschiedenis van het theehuis, maar ook leden van tuinclub De Vier Jaargetijden die tuinen een warm hart toedragen. Er zijn circa 25.000 bolletjes en knolletjes van bijzondere stinzenplanten, waaronder botanische tulpen, de grond in gestoken en aangevuld met een zeer grote hoeveelheid, circa 6.000, vaste planten biedt de tuin, jaar rond een bloeimoment. De bloeifases zijn in het beplantingsplan vertaald naar kleuren. De borders zijn in de bollentijd net kleurrijke lappendekens

Onkruid wordt gewied, het gras wordt gemaaid en andere onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Uiteraard is het noodzakelijk om ook een professionele hovenier in te schakelen en deze is dichtbij gevonden bij de firma Bannenberg aan de Hoeve

Stichting tot behoud van het theehuis en de parktuin van mevrouw Van Best

Gerlyn en Ilse Staals hebben de Stichting tot behoud van het theehuis en de parktuin van mevrouw Van Best opgericht. De Stichting heeft tot doel het behoud van het theehuis en de tuin en gaat hiervoor theehuis en tuin eens per maand, gedurende de maanden maart tot en met oktober een weekend openstellen (teruggeven aan Valkenswaard en verdere omgeving) en daarnaast beschikbaar stellen voor kleinschalige culturele (kunst en muziek) en educatieve activiteiten.

De Stichting heeft een Raad van Advies die bestaat uit Trudy Woerdeman, Hans Rietveld die vlak na de Tweede Wereldoorlog in het theehuis is geboren en notaris Frans Verlinden, geboren in Valkenswaard en zoon van de destijds in Valkenswaard gevestigde notaris Verlinden, bekend met de familie Van Best. Zij zijn alle drie ook tijdens de opening aanwezig.

Opening met muziek en kunstexposities

De opening op 10 juni aanstaande is de start van de maandelijkse openstelling en de aanzet voor de culturele en educatie activiteiten.

Er zijn van 14.30 uur tot 17.00 uur doorlopend optredens door.

  • Koninklijke Harmonie UNA o.l.v. Patrick van Zutven
  • Zangvereniging De Volharding o.l.v. Leo Smeets
  • Kinderkoor van het Centrum voor Muziek en Dans o.l.v. Chelsea Foreman
  • Percussive Interlude o.l.v. Sjoerd Ceelen

De UNA is ook opgericht door de familie Van Best en viert in 2017 haar 140e jubileumjaar.

De openingshandeling wordt verricht door burgemeester A. Ederveen om 15.00 uur.

De Valkenswaardse kunstschilder Theo Kappé, exposeert een selectie van zijn schilderen.

De Brabantse beeldend kunstenaar Pieter Kortekaas exposeert een selectie van zijn sculpturen. Tijdens de opening presenteert hij voor de eerste maal zijn nieuwste werk.

Meer informatie is te vinden op de website: www.theehuisvanmevrouwvanbest.nl

Informatie

Stichting tot behoud van het theehuis en de parktuin van mevrouw Van Best

Molenstraat 210
5554 TT Valkenswaard
Gerlyn Staals gsm 06 53 183970
Ilse Staals gsm 06 53 853582

Website: www.theehuisvanmevrouwvanbest.nl

 

Tags: , ,